torsdag 25 augusti 2011

Utbildning i thailand..

När en thailändare vill bli sjuksköterska så läser hon/han 4 år på högskola. På dessa 4 år läser man lite om allt. När man är klar så blir man placerad någonstans bara, dvs man kan hamna på iva, förlossningen, akuten osv. Det finns inga specialinriktningar här. Det som de kan göra är att gå en sån här kurs, short course training, det är därför det finns olika inriktningar på klassen. Majoriteten av klassen läser critical care- adult, sen har vi 4 st midwifery (barnmorska) & så är vi 12 som läser pediatrik..

Här pendlar man väldigt långt för att komma till jobbet, många jobbar i Bangkok, men bor i en annan provins, dvs de har en pendel tid på runt 4 h per dag (!), beroende på trafik, det går inga tåg till provinserna utan man måste ta taxi buss eller BTS & trafiken här är helt galen.., så när de väl är på jobbet så kör de dygnspass, bara för att få lite ledigt sen. En sjuksköterska här tjänar ca 20.000 Baht per månad, det är nog ungefär jämlikt med vad vi tjänar hemma i sverige, med tanke på kostnad att leva i landet..

Det blir mer & mer datajournaler här på sjukhusen, de har lite problem med dokumentationen här. De skriver alldeles för lite om omvårdnad.. Så nu har dom ett system på gång där man ska dokumentera koder. Bara klicka så kommer åtgärden upp. För en annan så känns ju det lite otryggt & frågan är ju hur individsanpassat det blir egentligen. Men man kommer säkert kunna skriva text också.

Nu ska jag bege mig till skolan, en skoldag med först hälso & sjukvård i thailand- med inriktning mot ekenomi etc.. (inte särskilt spännande, förlåt..) Sen blir det mycket intressant, på em föreläsning om clinical assesment of cardiovascular system in neonates and children...

Har lite bilder att dela med er sen, men nu hinner jag inte!!

Kram kram!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar