fredag 16 mars 2012

När "the Sims" blir verklighet...

Tog bussen till Ohio State University imorse innan solen ens funderat på att vakna (nackdel med sommartid...). Idag stod nämligen konferens i ämnet "Success in simulations" på schemat. Det har pratats mycket om det här med "sims" sen vi kom hit men har väl aldrig riktigt hängt med på vad det egentligen innebär, mer än att det handlar om robotar som är mer eller mindre mänskliga, och utbildning av läkare och sjuksköterskor... Nu kan jag väl medge att jag är väldigt mycket mera med i matchen vad "the sims" är och hur man kan använda sig av dessa i utbildningen och ja, jag önskar att vi hade detta lab hemma om jag säger så!

"The sims" är robotar, som ser ut som människor och som agerar som människor... de blinkar, andas, gråter och blöder vid operativa ingrepp...och så dör dom om man gör fel. En student blev föga förvånad när hon blev nersprutad av en arteriell blödning vid ett operativt ingrepp, vilket resulterade i att hon tog kompressen som hon använde i operationsområdet och för att torka bort blod på sin hals med innan hon åter använde samma (!) kompress i op-området...haha tur att det "bara" var en operation på en simulator! Det mesta går att träna på dessa robotar och robot-skötarna (kan man kalla dom det) berättade gladerligen om alla finesser de hade och alla scenarion de skapat. I USA är det nämligen obligatoriskt (iallafall i denna delstat) att sjuksköterskor har en verklighetsbaserad simulator-upplevelse i den sista terminen. Allt för att öva på teamwork (läkare, pharmacy, undersköterska och sjuksköterskor i olika kategorier deltar gemensamt i övningen som sker på fält, i operationssal, på traumarum eller i vanlig vårdsal) i akuta situationer, känna av sin egen stresströskel samt få erfara att gränsen mellan liv och död i det akuta skedet är hårfin... Allt videofilmas och studenterna går sedan igenom sitt scenario och har debriefing, allt för att lära av sina misstag och belysa det som gjordes bra och fundera över vad som kunde göras bättre...och i värsta fall...varför "simmisen" dog! Ohio State University har 9 stycken "simmisar", a´nånstans mellan 150-200 000 dollar styck (!), dyra leksaker med andra ord men sååå nyttigt!! Önskar att vi hade tillgång till något liknande i vår utbildning, för läsa i böcker är en sak och praktisera är en helt annan...och att låtsas-praktisera och göra det "på riktigt" (fast på en sim) tar ju det hela till en annan nivå. Lyssnade även på andra inspirerande föreläsningar om exempelvis teamwork och vikten av debriefing och sammanfattar dagen som MYCKET matnyttig!

Finfin frulle blev man bjuden på :-) sockerkick al mas...

simulator-sambandscentral i ett av lärorummen...

Nån som känner igen rapportmallen? Finns vid varje "patientplats"

Reservdels...eeehh...lära - sig - ta - blodprover - bord



Mr. Sim här är expert på att få hjärtstopp, han sover nu men annars både blinkar han, andas, hostar, har olika andnings- och hjärtljud, går att kontrollera pulsen, ta artärgas, alla möjliga konstiga hjärtrytmer osv osv


Rachel har genomfört sitt första (gigantiska) kejsarsnitt...hon ser dock lite skeptisk ut haha! Även denna Sim kan agera med ex känslor och vid scenarion kring förlossning finns alltid en statistpappa med för att det ska vara mera realistiskt...

...eftermiddagen var lite mera "hands on", här är min arm efter en make-over av skolans kreativa simulator-fixare, hon som arrangerar alla scenarion och sminkar dockor och statister så det blir mer verklighetsrelaterat... stora scenarion ex bussolyckor etc med både statister och "simmisar" arrangeras 4 ggr/år!!

Mr. Skallskade-Sim

Å baby-Sim (fanns i alla storlekar)

 Nu är jag trött i hjärnan för idag...ska bege mig ut i solen på en promenad... Imorrn bitti bär det återigen iväg på nya äventyr!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar